Upute za uporabu

prvi korak

1.

Postavite zaštitni poklopac na vodoravnu površinu (npr. stol) te na njega postavite drveni okvir tako da je prednja strana okvira okrenuta prema dolje tj. prema zaštitnom poklopcu. Zaštitni poklopac treba prekriti otvor okvira s njegove prednje strane.

drugi korak

2.

Masu za izradu negativnog otiska istresite u udubinu drvenog okvira.
Ukoliko je masa previše suha, dodajte 3-4 žlice vode i izmiješajte masu.

treci korak

3.

Izravnajte površinu mase za negativan otisak pločicom za izravnavanje do prvog utora u okviru. Višak mase uklonite pločicom.

cetvrti korak

4.*

Nakon što ste pripremili masu za izradu negativnog otiska, u nju utisnite dio tijela kojeg želite ovjekovječiti (npr. dlan ili stopalo). Laganim pritiskom na svaki prst, dlan ili stopalo, dobiti ćete najbolji mogući otisak jer što je negativni otisak dublji, to će biti bolji odljev kojeg ćete napraviti u sljedećem koraku.

peti korak

5.**

Pripremite posudu u kojoj ćete izmiješati masu za izradu odljeva s vodom te prikladan alat za miješanje navedene smjese (npr. žlica).
U pripremljenu posudu izlijte 400 ml vode te u nju lagano istresite masu za izradu odljeva sa što manje visine kako biste izbjegli rasipanje izvan posude. Izmiješajte navedene sastojke. NAPOMENA: Smjesa bi trebala biti potpuno jednolična (bez grudica) i u tekućem stanju. Po potrebi dodajte još malo vode.

sesti korak

6.**

Dobivenu smjesu polako i s male visine izlijte u drveni okvir po prethodno napravljenom negativnom otisku počevši od rubova. Uzmite pločicu za izravnavanje te lagano izravnajte navedenu smjesu unutar okvira. Smjesa ne smije prelaziti utor za zaštitni poklopac. Ostavite da se smjesa stvrdne na zraku minimalno jedan sat (ne više od sat i pol) te kada je na opip potpuno tvrda, možete krenuti na sljedeći korak.

sedmi korak

7.

Lagano podignite drveni okvir te će dio mase za izradu negativnog otiska ispasti iz prednje strane okvira. Masu koja ne ispadne uklonite rukom.
Uzmite zaštitni poklopac te ga postavite na stražnju stranu okvira u za to predviđene utore. Osigurajte zaštitni poklopac s ugrađenim pričvrsnicama. Time ste dodatno učvrstili odljev sa stražnje strane.
Višak mase za negativni otisak koju niste uspjeli ukloniti rukom ostavite da se potpuno osuši, a potom ju uklonite pomoću male metlice.

osmi korak

8.

Gotov proizvod - prekrasan trajni 3D otisak vaših najmilijih unutar visokokvalitetnog drvenog okvira.

NAPOMENE:
*Korak 4. - Ukoliko niste zadovoljni negativnim otiskom ponovite korake 3. (izravnajte površinu) i 4. (utisnite željeni objekt) dok ne postignete željeni rezultat. Imajte na umu da radite uspomenu za cijeli život pa se isplati uložiti dodatni trud kako bi rezultat bio što bolji.

**Korak 5. (miješanje mase za izradu odljeva) i 6. (izlijevanje mase za izradu odljeva u okvir) potrebno je izvesti u što kraćem vremenu jer miješanjem mase za izradu odljeva i vode započinje proces stvrdnjavanja.

VAŽNO: Komplet za izradu 3D otisaka namijenjen je isključivo za upotrebu od strane odraslih osoba. Komplet treba čuvati izvan dohvata djece. Nakon izrade negativnog otiska isprati ruke i/ili noge kako zrnca mase za negativni otisak ne bi ostala na koži.

Video - izrada Prvog otiska